Verimli iş, planlama ve organizasyon
Date:Mart 18, 2016

İstanbul’un İlk Lokantasında İftar Lezzeti

126 yıl önce Sultan II. Abdülhamid Han’ın özel ricasıyla kurulan tarihi Hacı Abdullah Lokantası, İstanbul’un ilk lokantası. Bir asrı aşkın süredir günlük 150 çeşit yemeğiyle iftar sofraları kuruyor. Ramazan boyunca gündüzleri kapalı olan asırlık lokantanın en meşhur iftar yemeği ise hünkâr beğendi ve elbasan tava.

Sümeyra Yarış TOPAL

KARAKÖY rıhtımında 126 yıl önce kurulan Hacı Abdullah Lokantası, İstanbul halkı için iftar sofralarının vazgeçilmez mekânlarından birisi. 1888 yılından bu yana hizmet veren lokanta, Sultan II. Abdülhamid Han’ın özel ricasıyla kurulur. O yıllarda Devlet-i Aliye’de dışarıda yemek yeme kültürü yoktur. Gelen konuklar konaklarda, köşklerde ağırlanır. Sultan II. Abdülhamid Han bu eksikliği hissederek, yıllarca saray mutfağında çalışmış olan Hacı Abdullah’a böyle bir lokanta kurması için ricada bulunur. Bu ricanın ardından lokanta, Karaköy rıhtımında hizmet vermeye başlar. İstanbul’un ilk lokantası olan Hacı Abdullah, 126 yıldır iftar sofraları kurmaya devam ediyor.

USTADAN ÇIRAĞA
Hacı Abdullah Lokantası’nın en önemli özelliği, babadan oğula geçen bir işletme olmaması. “Kim işin ehliyse işi o devralıyor” diyen Hacı Abdullah Lokantası’nın üçüncü kuşak Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Abdullah Korun, “Lokanta ahilik geleneğini yaşatıyor” diyor. Korun, lokantanın serüvenini şöyle anlatıyor:
“Lokanta aslında ilk olarak Victoria ismiyle kuruluyor. Fakat halk burayı sürekli sahibinin ismiyle çağırıyor. Daha sonra bu isim yerleşince de marka haline geliyor. Hacı Abdullah’tan sonra oraya küçük yaşlardan itibaren çırak olarak giren Hacı Salih lokantayı devralıyor. Hacı Salih’ten sonra da, en azımız 40 yıldır burada çalışan dört ortak olarak lokantayı devraldık.”

Devamını Okuyun…